NATEC INTERNATIONAL, INC.

CDPH FAQs

For the Lead Industry, Sept 2021

DEFINITIONS:

CERTIFICATION: This is the CDPH certification obtained after applying and taking state exam

CCF / COURSE COMPLETION FORM: This is the form given to students upon successful
completion of an accredited CDPH lead course by an accredited training provider. Not to be
confused with the CDPH certification see above which is issued by the CDPH .

CONTINUING EDUCATION: This is also known as “refresher training”. It is the required
refresher or continuing education required to maintain the CDPH certification.

Question: How often do | need to renew my CDPH lead training?

Answer:

Continuing education must be completed within two years of the date of training and
every two years thereafter to stay up to date. Refresher training that surpasses the 2-
year timeframe will not be approved by CDPH for a renewal certificate.

§35096. Certification, Interim Certification, and Renewal Procedures, states “(1)
Certified or interim certified individuals shall complete a minimum of seven contact hours
of continuing education instruction every two years to be eligible to apply for certification
or interim certification renewal.

Question: Do | have a grace period to renew my CDPH lead training?
Answer:

No. If you have not taken a refresher course within the two-year interval, then an initial
training will be required per CDPH. Title 17 does not have a grace period for training.
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Question: My CDPH card is current (not expired) but my last lead training was 2.5
years ago. since my card is not expired, am i eligible to take the refresher training?

Answer:

No. Continuing education must be completed within two years of the date of training
and every two years thereafter to stay up to date. Refresher training that surpasses the
2-year timeframe will not be approved by CDPH for a renewal certificate. The CDPH
application will be rejected.

§35096. Certification, Interim Certification, and Renewal Procedures, states “(1)
Certified or interim certified individuals shall complete a minimum of seven contact hours
of continuing education instruction every two years to be eligible to apply for certification
or interim certification renewal.

Question: What happens if | did not complete my CEUs within the 2-year timeframe per
title 177

Answer:

You will need to take the applicable initial course and re-apply to the CDPH. Contact the
CDPH to determine if you need to re-take the CDPH lead exam.

Question: Do | have to submit proof of prior certification for a refresher course?
Answer:

Submitting proof of prior training is recommended, however it is the student’s responsibility to
assure they are eligible to take a refresher course and/or qualify for CDPH submittal. Our team
will work closely with you to help. Submit a valid prior CCF (course completion form) to
training@natecintl.com prior to attending your scheduled course and receive a new
certification.

Proof of prior certification for CDPH lead courses only are not required, however it is important
to know that it is the student’s responsibility to enroll in a refresher course and receive a signed
CCF within 2 years of their last training. Training must be completed prior to expiration.
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Question: How do | apply for my CDPH lead certificate?
Answer:

Please click the link below to create your account and follow the necessary steps to
apply through the CDPH online portal.

https://accountportal.cdph.ca.gov/Licensing.aspx

Question: When is the next CDPH Lead state exam for Supervisors, Inspector/Assessor
and Project Monitors?

Answer:

Please click the link below to view any upcoming exam dates through CDPH.

https://exam-registration.cpshr.us/childhood-lead-poisoning-prevention-exams/test-
schedule

Question: How do | contact the CDPH with questions?
Answer:

Please call the lead hotline 1-800-597-5323 for any certification questions.

Have more questions or would like to a book a class?
Contact us today:

Website: www.NATECIntl.com
Email: training@natecintl.com
Phone Number: (714) 479-1199
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